Iklan

Sharemyloves Geng!

25 September 2012

Mengandung selepas baru bersalin czer?? Boleh ke?

Oleh sebab ramai yang bertanya, mari kita "discuss" dan lontarkan pendapat sorang sikit pasal tajuk di atas :)

Nak tak??

Setelah disahkan hamil sebulan setengah oleh my gynea, terus momy cha bertanya kepada Dr. Zamri (gynea yang czer time bersalinkan Mikha dulu)...boleh ke I pregnant lagi, since my baby baru 8mons??

Soklan cepu emas sangat kan??

Kalau ramai blogger yang selalu mengikuti perkembangan momy cha semua sedia maklum I nih bersalin secara CZER *__*. Dah tu boleh ke preggie awal-awal kalau dah czer tu?

Itu jugaklah first question, I tanya kepda my gynea...

Dan jawapan nya: Boleh puan Natasha. Since bila u akan deliver nanti, baby u dah berumur setahun lebih. Dan luka czer u akan bertambah baik. Insyallah rahim puan masih mampu untuk menampung bayi didalam kandungan.

Pastu, sambil buat muka selamba...tanya lagi soalan bodo....

Err..doktor nanti kalau perot saya makin besar, tak terburai ke jahitan czer saya tu?

Dr. Zamri jawap: Jahitan czer sekarang sudah tidak sama macam jahitan czer dulu. Semuanya bergantung kepada berapa cepat luka dalam kita sembuh. Insyallah, puan jangan risau...tak semestinya anak pertama puan bersalin secara czer. Anak kedua pun, akan bersalin kaedah yang sama jugak, kan? Insyallah kalau boleh we go for normal delivery. Itu semua bergantung kepada puan dan bayi puan nanti.

Puuuuuhhhhh....berdesup Dokter ni jawap, patut lah dia jadi dokter. Cool saja, kalau aku jadi dokter mau menggelebah jer jawap soklan patients...hahahahaha!

Kesimpulan setelah buat sedikit penyelidikan..cewah!!! momy cha dapati tak salah nak mengandung cepat walaupun kita czer, pastu pulak "mode of delivery" kena discuss balik dengan dokter/gynea di trimester ke tiga untuk kompom kaedah mana yang sesuai dan boleh kita lalui. Dan melalui beberapa ibu yang ada pengalaman yang sama, derang cakap bila preggie ni kat tempat czer tu akan rasa meregang (streching) sikit dan ngilu-ngilu sebab kandungan makin besar dan scar yang masih belum heal. Ade jugak a few mom yang beli tali pinggang untuk support perot kot-kot la jahitan tu nanti boleh terburai/terbarai ke ape kan?. Dan ada yang makan supplement untuk tambahkan darah kembali, gantian darah waktu bersalin czer pertama dulu, juga banyakkan minum air suam, makan kurma, kismis dan melakukan amal ibadat sepanjang kehamilan, mintak dipermudahkan....

Untuk contoh terdekat, Mak Uda momy cha pon czer dan beranak setahun sekali. Alhamdulillah anak dia sihat walafiat cuma, sakitnya tuhan yang tahu sebab bila kita bersalin untuk second time, doktor akan czer ditempat yang sama bersalin pertama dulu. Erk! Ngeri u ols...jahit dua kali kat tempat itu!!! Oh! tidak!!!!

Mungkin kengkawan lain ade nak menambah pengalaman atau pendapat? Momy cha alu-alukan. Tapi jangan lah sampai I stress baca komen u ols eh..kang terus I pengsannn pulak kang! Hihihihihi :)

#pisnowar#
Momycha!

39 comments:

missayu said...

congratsss....bakal dpt 2nd baby....cepat lambat tu rezeki Allah kan...kita hanya merancang...neway,congratsss

Lala Latif said...

gulp....seram sejuk kalau cter pasal czer ni...

aThidEaN said...

i pon tgh pregnant again dlm tempoh 14bulan selepas czer. stakat ni ok. alhamdulillah
doktor pun x marah ke apa.
sekali sekala mmg ada rasa ngilu2

Wawa said...

wuuuu....takutnye...tak pernah lak terpikir pasal terburai perut klu preggy lg...agak2 klu normal, terburai kat celah mane plak ye...hihi..:p

Erina Asmawani said...

Aaaa..tetiba lega pulak baca pasal isu ni.*motip lega?* hahaha
terburai n terbarai..takutnyaaa la hai words tu mommy cha..huhuhu..harapnya semua berjalan lancar n selamat. Enjoy ur pregnancy journey mommy cha :D

aTy _faRed~ said...

aty masih takut nak mengandung balik..huhu..walaupon nak anak ramai..[nak kejar waktu yang dah semakin banyak umur ni] tapi aty masih takut pasal jahitan tu...ngeri biler teringat ade orang cerite mase ngandung 7 bulan perut die terbukak..!! dan tak pasal2 kene beranak awal...haaiih...walaupon aty dah amik langkah berjaga2 -jage kesihatan dalaman bagai- tapi aty tetap takut..walau ape pon yg dokter cakap...!! hahahaha.aty ni memang penakut...;p jadi plan nak mengandung balik mungkin biler qaleef masuk 2 tahun kot...hehehe..lame sangat ek...;p

LAYLA ZAMRY said...

oh my! seriau baca psl czer ni
anak dah 8 bulan skang pun msih ade rse nyilu tu
mg takut nak pregnant lg tp jeles bila tgk kwn2 pregnant lg..
rase nak tp pk 44x sb takut luka czer tak baik lagi..

Juliet said...

I nak share dgn u mengenai VBAC - Vaginal Birth After Caesarian :) Nie pon dari babycenter..

http://www.babycenter.com.my/pregnancy/labourandbirth/labourcomplications/vbac/

Liyana said...

baru nk tnye soalan mcm wawa tu, klu normal pulak terburai kt celah mane? hehehe

Mommy_Cha said...

tq dear :) yup semua rezeki dari Nya..yer tak? alhamdulillah rezeki :)

Mommy_Cha said...

hehehe..mcm tengok cite hantu eh seram sejuk tu? hihihihi ;p

Mommy_Cha said...

ooo alhamdulillah. so rasanya perkara ni sangat common kan?preganant after czer :)

Mommy_Cha said...

kalo normal tu takdelah terburai. normal tu after habis pantang nak conceive balik pon no hal...normal tu ok. ayoyoyoyoyo! celah mana nak terburai pulak...tak semua org bernasib baik dpt normal...dan tak semua orang bernasib tak baik dapat czer, kan? yang penting kena redha.... :)

akmall said...

baca2 entry ni, *saya lelaki.. tapi bila baca... takut pun ada.. bagai2 perasaan ada... tapi apa yang penting... kalau boleh, normalkanlah kelahiran anak kan? Sebab... wuuuu...takkan nak jahit czer dua tiga kali... rosak badan... Selamat mengandung untuk kandungan kedua.. *boleh cmtu? hahaha...

Mommy_Cha said...

tengkiu ena...kenapalah momy cha rasa ena selalu sgt bagi good comment kat momy cha..ni buat sayang ketat-ketat kat ena ni :)

Mommy_Cha said...

cha pon kejar umur lah aty. ni dah usia menginjak 30's ++ aduhai...by 35 kalo mengandung lagi byk dugaan dan consequences kan? takpelah rezeki. aty plak duduk umah lagi boleh tambah geng kat qaleef tu..hihihi..kasi riuh berkali ganda boley gtu? hihihihi

Mommy_Cha said...

samalah anak kita 8mons..insyallah takde ape. kena pikir byk positive side, ape pon semuanya datang dari Allah SWT, semoga semuanya dipermudah. Dia yang bagi kita rezeki dia juga yang beri kita jalan penyelesaiannya :)

Mommy_Cha said...

i pernah baca dekat entry seseorang pasal VBAC ni. eh..nape i nak masuk blog u takleh eh? konpius sekejap *__*

Mommy_Cha said...

hehehe..takkan terburai lah...blom ade kes org bersalin terburai celah tu...aduhainyeponnn :p

Mommy_Cha said...

hehehe..orang lelaki mestilah takut. even kami yang mak-mak ni pon takut. tapi untuk melahirkan zuriat kita kena berani. berani melebihi segala-galanya. buang rasa takut&rasa sakit. sebab itu bila kita mati kalau melahirkan anak dikira sebagai mati syahid dan insyaalah akan ditempatkan di dalam jannah...begitu besar pengorbanan seorang wanita, kan?

CikNaa said...

err taktau psl czer..tapi ciknaa akan tetap doakan mommy cha baik2 saje.. insyaallah normal plak mommy..merasa sume pintu.. hihi.

fifi tiez said...

terburai???hadoiii..dahla masa kecik2 dulu sy salu risau kalau peknen,baby terjatuh dr kita punya tu sbb besar sgt.haha..xde apa la tu since doc pun ckp ok jer

Mooniqueen said...

Hahaha... Lawaklah u ni... Tapi betul jugak soklan u tu... Tapi I takde experience czer la so taktau sangat...

Honey_Dear said...

My sis VBAC.
Success vaginal birth after c-zer.
and pregnant within 1 year after deliver.
Hihi =P
chaiyok, mana la tau kot kalini rezeki bersalin normal plak kan..

NoRr said...

i think u r one strong mommy...that's why Allah gives u this rezeki in a short time...so caiyok cha!! u can!! ;) i think u no need to think of so much tentang vaginal birth ke czer ke...masa pregnant dulu i memang aim for czer birth sbb i takot gila nak beranak...tapi when the time comes Allah dah takdirkan i went through a normal delivery...hahahha...kelakar pikir balik..apa pun cara melahirkan for me tak penting...asalkan both mom n baby ok2 je...;) do enjoy ur pregnancy~ seronok kan pregnant...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

macam seram je memikirkan terburai bagai tapi semua kan kuasa Allah swt, Mommy Cha doa elok2 je k. kitorg pun tolong doa kan sekali

Shy Syaz said...

Congratz mommy cha. Dont worry, be happy, semoga selamat sumesampai ke akhirnya.
Xyah pk byk sgt, sbb Allah mmg bg rezeki disamping ujian yg insyaAllah bole ditanggung insan itu.
Ok, tetibe diri sendiri cuak sbb dh 6 months x period, terus tunggang langgang cycle. Hihihi

SweetLikeWhat said...

tahniah dear..jangan risau lah..kwn kite anak baru 6 bulan dah pregnant balik..czer gak..ok jer..moga semua dpermudahkan ye..

Lala Latif said...

hehe..ala2 la..bukan apa..mak sy pun czer masa lahirkan sy ngn adik...tgok perut mak, uihh seram aii..dulu kan jahit pakai benang...mcm yg mommy cha cter tu lah...skrg ni dah xde parut mcm org dulu punya czer...

Mr n Mrs Zaidi said...

jgn risau la mommy....sume tu allah dh aturkan..semuanya kuasa Allah ok..kita just kne jaga pemberian yang tak ternilai nie....insyaallah takde masalah nnt...

amirah said...

takde apa insyaAllah..semoga semuanya selmt nanti. jgn fikir sgt delivery camne. asalkan selamat. akak pregnant smla masa ahmad 1y6m, brdoa siang mlm tuk normal delivery. alhamdulillah VBAC la jugak. yg pnting jg diri ms pregnant je cha..

Mimy Hamid said...

nak pregnant gak....tunggu ai kejar u...cepat lariiii

Nadya Zahid said...

congrats dear :)
ewwwwww..mmg ngeri kan dengar bile pas czer pastu pregnant balik?
mmg akan ade suara suara sumbang yg bercakap..heh..baby blom masuk stahun dah pregnant?
Senang je..pk balik..Allah maha mengetahui..if die tau u xdpt handle this..for sure..die xkan bg u ANUGERAH ini kan?
anyway take care n enjoy ur pregnancy :)

kryz said...

Salam..
Nak share gak..bulan 2 2013 nanti saya akan bsalin czer anak yg ke4...anak ke2 lahir czer..yg ke 3 pun czer jugak..jarak x sampai 11 bln..huhu..n now nak kuar lagik sorang..pendek kata setiap tahun saya bsalin dgn kaedah czer...memang risau..but alhamdullilah..bjalan lancar..walaupun yg ke4 nie..sukar sikit nak bawa..sakit sana sini.

Mummy AwwalHariz said...

Baru baca entry ni... Insyallah ok... Dr zamri is my gynae tu.. Gap 1st n 2nd bb setahun je.. 3rd gap 2 thn... Dr zamri kata leh 3 org lg sbb rahim semua ok.. Hehe... I love demc too...

Nor Ariffah said...

Mommy cha lahirkn baby secara normal atau czer? Nk tau gak keputusan sbb da 2 tahun belalu...

cik myra said...

salam...lps baca entry ni rasa sdp ckit lah hati nk preggy lg skli...heee...thx sbb discus sesama....heeee

saphir madchen said...

Happynya sbb xyah tgu dua tahun..hihi

Mohd Idzaidi said...

Gumbire rase hti dgar xd pape.. riso gak ni bby bru 9bln tp dah lkat plak.. ada yg suh buang skit je hti dgar..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...