Iklan

Sharemyloves Geng!

30 August 2012

Mee Goreng "Pata" Sotong, anyone?

Hi.

Kesempatan bercuti hari raya digunakan sebaiknya untuk berjalan-jalan. Al-maklumlah bukan senang nak berjalan-jalan dan berkumpul beramai-ramai kan? Tambahan pulak adik-beradik, sedara-mara semuanya duduk berjauhan...sobsss! T__T, tapi takdelah jauh sampai ke obersi nun....

Raya ketiga me & my family beramai-ramai keluar jalan-jalan carik makan di sekitar Penang. Mencarik originality nasik kandaq from Penang, and "try" new dish which is mee goreng sotong. Nasib baik perjalanan kami "smooth" and easy saja. Alhamdulillah, no traffic jam!

Disebabkan sudah lama tak ber "feeling" Titanic, so kitaorang decided untuk naik feri ke Pulau Pinang. Kahkahkahkah! Titanic kata koo.... Bukan selalu pun kita nak naik feri ni. Momy Cha nak classified ferry ni jugak as "Malaysian Heritage" sebab setahu Momy Cha lah kan, ferry ni wujud  since I was little. And now bila usia meningkat ke angka 30's ni pon ferry ini still ada. Terkagum sebentar umur dah 30-an...gulp!... ^__^

Disebabkan keterujaan naik ferry, masa menunggu kat jetty hampir sejam pon tak terasa. Ceh! penipu... Momy Cha pulak lagi teruja sebab that day I was lone ranjer. Baba & Mikhail tak ikut. Sorang dah balik KL, dan sorang lagi diulit mimpi dengan opah kat kampong. Hehehehe...Sesekali berbujangan ni, sangatlah best! Terasa sweet sixteen sangat-sangat kan?.....hahahahahaha!

First destination, we ols makan kat area Padang Kota, oooo bukan yang ade pasemboq, rojak, sotong bakaq yang mahai tu...no-no-no....! We ols, makan kat area tersorok sikit, Mee Goreng "Pata" Sotong. For me, disebabkan I tak berapa gemar mee, boleh di consider as not bad. Tapi pedasnya mee goreng ni, sampai ke langit ke-7 kata kooo....Kita lidah pulak, lidah tekak Western...hahahaha..mana tahan pedas ^__^

Mee goreng ni, bukan nya digoreng sekali sekuali banyak-banyak. Tapi mengikut order orang yang beratur. Cena eh, nak explain? Maknanya, sekali beratur sekali tu lah dia goreng. Kalau sepuluh order, sepuluh kali lah dia goreng....Haaa gitu....! Menurut my cousin, warung ni dah ade since 1960's....dah old skol tapi taste nye tetap sama.... ^__^

After solat, kitaorang hunting for Nasik Kandaq pulak. My makcik kata, kat Restoran Hameediah memang ada nasi kandaq the best ever. Kalah nasik kandaq beratoq, Line Clear etc-etc. Dia cakap since dia kecik-kecik dulu waktu Wan & Tok shopping di Pasar Chowrasta beli baju raya, derang mesti singgah makan kat Hameediah ni. Pastu yang paling sedap adalah ayam ros and daging hitam depa. Rasanya pon since dulu sampai sekarang "tak lari" sama saja. Pastu make sure order teh o limau ais, sebab teh depa rasa sedap, lain macam sikit dari teh kedai lain. Layaannnnn!

Disebabkan I diet so, I order nan-cheese yang only cost me RM2.50 saja kat situ. Plus I cicah dengan kuah daging hitam.....Fuyooooo-fuyooo-fuyooo terangkat wa cakap lu! Tekak mat salleh celup katanya, kena jugak ada cheese-cheese kan? Hahahahaha!

Sorry lah to Baba yang asyik BByem me tanya kat mana? Hahaha, memang tengah menikmati makanan lah jawapan nya. Dan bila kita tanya balik dia cakap tengah geram sebab jem giler dari Sungai Perak ke KL. Hahahaha! nasib la sapa suruh balik awal-awal kan? Time opah pulak dok BByem, jawapan kita standard lah...tengah makan, tengah makan. Pastu opah pon jawab...."Hamboih dari tadi jawapan makan saja? Sok-sok badan besaq tong baru tau, pastu dah lupa kat anak ke kalo berjalan?" errk... +___+

Ok guys, terima kasih pada yang sudi baca. I tak harapkan u ols komen apa-apa pon. Janji semua enjoy reading my writting itu dah cukup memadai. Kita tulis pon bukan tujuan untuk dapatkan komen beriban-riban. Sapalah kita, blogger picisan saje yang hanya menulis untuk siok sendiri dan kenangan di masa tua bergigi dua nanti hehehehe....^__^

#pisnowar#
ferry Pulau Undan...ponnnnn-ponnn-ponnnn!

menikmati bau air laut yang masin-masin :)

kilang-kilang di pesisir pantai :)

This ferry loaded with lotsssss of car :)

hi. PenangPort!

Mee Goreng "Pata" Sotong

Ade jugak, Mee Kuah Sotong :), lets jomm try!

My cousins-niece-nephew-untie :)
pis yooo! terserlah muka spongebob I disitu....nggeee :) #meja paling ramai & meja paling havoc & meja yang paling banyak kali oder air# kahkahkah!

Salam Sayang,
momycha!

16 comments:

Erina Asmawani said...

Awat ada "Pata" nama mee sotong ni..dah macam Pattaya pulak dah.Hehe..

Sakan noo Mommy berjalan. Tapi takpe, sekali sekali kena ada masa untuk diri sendiri jugak. Betul dop?

Nanti nak pi Penang jugak lah..makan Hameediah pulak. Nyumm2!

Pn. Akmar said...

love penang...teringat mase honeymoon dolu2...asyik mkn, mkn, mkn...hehe pasembor je memanjang..nt next time boleh try mkn kat Hameediah plak..tp kat area mane ei?

amirah said...

waa...bujang betul mommy cha..teringin nak wt aktiviti camni gak.. :)

cha said...

teringin nak jalan2 carik mkn kt penang huwaaa. first time dgr mee ni kene try la kan kan? hee i hantu pedas hehe

♥ ROS ♥ said...

Uihh berjalan die... Sedap x mee pata sotong tu..? Hihihi

Mommy_Cha said...

nama pata tu macam nama komersil lah...cth nama fazira wan chik nama komersial erra pazira :) hahahah.

sakan momy cha bejalan cari mkn. betol ada masa kena jadi lone ranjer hahahah!

jom pi mkn kat hameediah. sori gambo ayam ros + daging itam non hado. tak nyempat nak amik pic dah masuk mulut semua nya. hahaha!

izla said...

selamat hari raya mommy cha. maaf zahir batin.

boleh bayang kesedapan sampai terangkat tu. hehe..
best gak ekk jalan-jalan carik makan masa raya. kitorang duk pulun lemang rendang ketupat je sampai habis cuti raya.

Mommy_Cha said...

penang & food lovers tak dapat dipisahkan :)

hameediyah nih tatau lak area man. sebab dah mlm time tu. kita pulak jadi passenger jer. kalo driver ley lah kita ingat jln. takpa try guna cik google nengok..hahahah ahaks!

aTy _faRed~ said...

aty suker gi penang...ritu pergi mase pegnan 5 bulan..kalau ade rezki tetap nak kesana lagi nanti..insyaallah...:)

eerr..dengar cerite nak buat raye gathering..?? ape plan..jom ar pakat same2..:) aty on jer...

Mommy_Cha said...

betul kak sesekali bujang trang-tang-tang. indah wooo idop :) hahahahaha!

Mommy_Cha said...

sedap awk. tapi tersangat pedas...tak tahan woooo +__+

Mommy_Cha said...

selamat hari raye dear :)

kesedapan terangkat tu teringat sampai ke lani. best berjalan time raya. cuma keta byk dan nak makan pon kena queue gak lah :)

time raya lemang ketupat tu taknak dah. tapi after raye itu yg dicari sama mcm kuih raya tang serdak-serdak kuih yang sedap tu :) #ngeh3x#

Mommy_Cha said...

samalah kita aty. memang pon best jln pi penang. setakat ni belom jemu lagi hahaha :)

err..betul2. ade bbyem kak mimy hamid ritu. ajak dia bergathering. almaklomlah masih dalam bulan syawal lagi. kitaorang dah pakat-pakat lantik aty jadi pengerusi hahaha. takat jadi S/U ngan bendahari ditanggung beres aty. so..bila kah nak mulakan first plan kita ni?

Mommy_Cha said...

kalo hantu pedas, kena try mee sotong ni. memang tahap kepedasan nya sampai bengang telingan I..kahkahkah!

Mimy Hamid said...

hey ladies..single yer kamuuuu...best tul...lupa diri makan la tu...peanang kan syorga makan...ai nak jejak penang sefamily Insya Allah bulan 12 ni :))

mrs kayrul said...

mommy cha ari tue baru tengok kat JJCM pasal mee goreng pata sotong tue..memang terliur abis..tengok kat sini bertambah2 lagi terliur..rasa nak terbang ke penang jer

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...